Den kognitive tilgang
Samtaleterapi som har til formål at arbejde med de tanker som styrer vores følelser og adfærd, så tidligere misbrugsmønstre kan ændres, og nye handlinger uden misbrug kan styrkes.
Den kognitive tilgang udmøntes i en række kurser og samtaleemner, som tilbydes under de forskellige behandlingstilbud. Se under de enkelte behandlingstilbud.
For mere information
Se Kognitiv Center Fyn
Eksponering
Der findes en række forskellige metoder i forhold til tilbagefaldsforebyggelse. Ofte tager metoderne udgangspunkt i at undgå konkrete situationer, der fremprovokerer trangen. Det er dog ikke altid muligt at forudse eller undgå trangprovokerende situationer - hverken på eller uden for Behandlingscentret.
Derfor tilbyder Behandlingscentret en supplerende metode, hvor formålet er at udvikle det enkelte menneskes kompetencer i forhold til at kunne registrere, kontrollere - og i forlængelse heraf forlade oplevelserne af stoftrang igen til fordel for forskellige typer af positive ressourcetilstande.
Metoden anvender i stort omfang åndedræts- og visualiseringsteknikker, hvor der helt konkret trænes i at gå frem og tilbage mellem trangoplevelserne og forskellige positive trangdæmpende ressourcer.
Træningen foregår i trygge rammer og under kyndig vejledning.
FIT - Feedback Informed Treatment
FIT er en metode, der systematisk og kontinuerligt evaluerer de terapeutiske samtaler mellem borger og behandler.
Metoden undersøger, om borgeren oplever samtalerne som meningsfulde, herunder sikre, at borgeren får talt om de ting, som de finder vigtige, og at dette foregår på en måde og i en samtaleform, som det enkelte menneske finder relevant for netop deres behandling.
Ved at behandler og borger tager udgangspunkt i borgerens ressourcer, behov og idé om forandring, sigter FIT målrettet mod at øge engagementer i behandlingen. FIT er i den forstand en borgerstyret tilgang, der udelukkende tager udgangspunkt i borgerens vurderinger af deres egen situation og udvikling i behandlingen, som borgeren selv løbende registrerer.
FIT kan anvendes uafhængig af, hvilken terapeutisk tilgang der i øvrigt benyttes. Endelig giver metoden Behandlingscentret mulighed for at integrere borgerens feedback i behandlingsplaner, organisering og kvalitetssikring af behandlingen.
Social træning
Vi arbejder hele tiden på at tilbyde dig en gruppe, hvor der er rart og hyggeligt at være. Det vil sige, at vi i grupperne har fokus på den måde, vi taler med hinanden, på de emner der tales om, men også på, at det rum, der omgiver os, er trygt at være i.
Social træning handler ikke om at afgøre, hvad der er rigtige eller forkerte samværsformer, men om hvorvidt samværsformen opleves som respektabel og værdig for det enkelte menneske.
Formålet med træningen er at styrke dig i at indgå i andre fællesskaber uden for Behandlingscentret. Det kunne f.eks. handle om samarbejdet med din praktiserende læge, sagsbehandler, bankrådgivere eller foreningsliv.
Systemisk tilgang
Behandlingen tager afsæt i at styrke det enkelte menneskes ressourcer og sætte fokus på det, som virker frem for det, som er gået galt, herunder at udvikle den fremtid som det enkelte menneske ønsker at udleve til fordel for den fortid, som der ønskes forladt.
MI - Motivationel Interviewing
Motivational Interviewing - på dansk kaldet den motiverende samtale - er en samtaleteknik, der har til formål at støtte det enkelte menneske i at træffe konkrete valg i forhold til at påbegynde mere omfattende livsstilsændringer, f.eks. reduktion eller ophør af misbrug.
Der er mange svære følelser forbundet med at træffe disse store valg, da det enkelte menneske på én gang oplever fordele, men også ulemper i forbindelse med indtagelse af stoffer. Gennem samtaleteknikkerne i MI støttes du i at få udforsket og klarlagt dette modsætningsfyldte forhold (ambivalens), og i forlængelse heraf forpligtige dig selv til at arbejde hen mod konkrete- og varige forandringer.
Mindfulness
Mindfulness handler om at skabe indre ro i krop og sind samt øve sig i at være til stede lige her, hvor du er nu. Målet er at få et redskab som altid følger én, og som kan give kontrol på handlinger samtidig med, at dine tanker accepteres som værende dem, de er.
Der undervises i forskellige øvelser, herunder at forholde sig til sig selv og de tanker, følelser og kropslige fornemmelser, man har med åndedrættet som det faste anker.
Se Kognitiv Center Fyn